Patrimoni a preu de saldo: “me lo quitan de las manos!”

Estàndard

La Casa Navàs a partir d’ara lluirà una nova façana: els propietaris, amb el vistiplau de les autoritats municipals, han decidit instal·lar, malgrat l’impacte paisatgístic, unes plaques solars al sostre per autogestionar-se l’energia elèctrica. D’aquesta manera, i amb el patrocini d’una important empresa elèctrica, es podrà acabar de restaurar el campanaret que coronava aquesta joia modernista.

Una important empresa multinacional de panells publicitaris amb llums led arriba a un acord per tal d’ubicar un contínuum de pantalles enfront de les muralles romanes de Tarragona. Les parets ciclòpies, que han vist segles i segles d’història, a partir d’ara estaran enlluernades dia i nit per anuncis de la Coca-Cola, de Galerías del Tresillo i de Marina d’Or, Ciudad de Vacaciones. Amb aquesta entesa es pretén finançar les jornades Tàrraco Viva.

Les retallades arriben a la restauració dels béns mobles més preuats del patrimoni català. Durant el procés de restauració del Pantocràtor de Sant Climent de Taüll, una de les joies del romànic pirinenc, un error d’una restauradora s’ha hagut d’esmenar amb Típp-ex, de tal manera que ara sembla que Jesús Nostro Senyor tingui un tou de caspa en una metxa de cabell.

L’únic testimoni de tot el país de gralles que va sobreviure als anys d’hostilitat més enllà dels castells, les gralles dels Gegants de Reus, se substituirà durant la Festa Major de 2012 per una banda de música que tant tocarà per als Gegants, per als Cavallets, per als Cercolets o per al Drac de Reus. D’aquesta manera, el ball de la cadeneta dels Nanos o el valset dels Gegants el podran substituir composicions més lluïdes com l’Amparito Roca o Paquito el Chocolatero.

Evidentment, els tres primers casos són ficticis. L’últim, amb una mica de salsa, no, però com que es tracta d’això tan estrident de la gralla i tan populatxero com la Festa Major, ens és igual. Tanmateix, tot és patrimoni, i tot requereix, com a mínim, el respecte i la protecció que li correspon. El dia 29 de juny al matí, no sentirem les gralles que acompanyen els gegants, ni els Cercolets, ni els Nanos, malgrat que sigui un dels elements pels quals es va declarar que Sant Pere era una Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Jo, per si de cas, quan vagi al Museu Nacional d’Art de Catalunya, em miraré el Pantocràtor amb tota l’atenció del món.

Anuncis

2 responses »

  1. El dia 29 pel matí acompanyarà la passada del seguici la Banda de la Festa Major, que ja fa anys que fa ballar els elements a l’assaig de la Palma. El formen gralles, tarotes, flabiol, tamborí, sac de gemecs, timbal i timbal fondo, trompetar, friscorn i tuba.

    • Els instruments que tradicionalment han acompanyat els gegants i la mulassa des de fa més de 200 anys!! especialment la tuba!! Això sí, va ser molt més lluit i maco. Igual que a l’assaig.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s