Cultura venia de colere, no?

Estàndard

Image

Quan anava a l’institut, em van explicar que cultura provenia del verb llatí colere, que vol dir cultivar, conrear, fer créixer. El trasllat del significat és clar: una persona sense cultivar és com un tros abandonat, ple de botjar, que faria les delícies de les cabres que tinguessin a bé de pasturar-hi. Ens podem rendir a l’evidència que una societat, un poble, un país sense cultura tindria un aspecte més o menys semblant. O sigui: desolador.

No obstant aquest paral·lelisme tan facilot com obvi, sembla que o deu haver canviat el significat dels mots o sembla que això, a algú, tant li fa. Se li’n refot, parlant clar i català. M’explicaré. Entre aquesta setmana i l’anterior m’assabento de tres propostes culturals i artístiques de prou envergadura i possible repercussió que han tingut estrictament l’únic suport econòmic de les butxaques d’aquelles persones que han optat per posar-hi els seus calers (i, amb molta probabilitat, o perdre’ls o recuperar-los a un termini llarg com un dia sense pa). Una obra de teatre arriscada, amb artistes i productors de renom; un festival de música que omple un buit en les nostres comarques; un curtmetratge genuí i intrigant. Tot fet per professionals, res d’amateurs ni d’aprenents ni de saltataulells. És clar, però, que si en aquest camp tan adobat (aquest sí) de la supercrisi mundial, en què no hi ha diners públics per a res llevat de per rescatar bancs d’amics i coneguts, en què tot –inclòs el pa que mengem, l’escola dels xiquets i la feina dels pares- ha passat a ser superflu; en aquest camp, deia, la cultura és un luxe; que no ens podem permetre, és clar!

Algú serà tan obtús que cantarà les lloances de l’esperit emprenedor, de la iniciativa cultural, i blablablà dels bons professionals. Total, que algú farà de Carles Sentís (aquell que Ramon Barnils deia que era l’espieta de Franco) del règim actual, que amb tant de règim, riu-te dels pronokals, els dukans i tota la patuleia. O sigui, que riurà les gràcies a l’stablishment dient que sort que la cultura catalana es manté pel bon fer dels magnífics cineastes, actrius, compositors, gestores… Jo no sé si un país com el nostre, que ha patit unes hostilitats ferotges en matèria cultural durant anys, panys i repanys es pot permetre la gosadia d’abandonar una molt bona part de la innovació i la creativitat cultural en mans de la iniciativa privada. Una iniciativa que, en molts casos, és estrictament privada perquè imperen més les ganes de fer coses i d’agitar l’ambient que evitar el risc de perdre-hi bous i esquelles. Segurament algú pot acusar aquest argument de demagògic; aviso: m’importa un rave. Mentrestant, tota la sort del món a aquests i aquestes que volen que la cultura catalana -aquesta que va més enllà de la Núria Feliu i, posem-hi una mica de mestissatge, de la Lucrecia- se’n surti. Perquè aquesta gent són les que no tenen altre remei que jugar-se els quartos per fer de jardiners dels nostres esperits, perquè puguem saber què són les males herbes i què no.

Anuncis

2 responses »

  1. Com sempre, en moments difícils abocar les responsabilitats a la societat, és la sortida fàcil, nacionalitzacions, retallades, maratons, valorar l’esforç de la societat civil, etc.
    Ningú es planteja que pot passar a llarg termini quan aquesta inèrcia s’esgoti, un cop escurats, i deixi sense pot ombra el jardinet de les noves fornades que creixeran i s’educaran en un paisatge àrid, sense colors.
    No perdem la il·lusió!

  2. És una llàstima que quan es parla d’emprenedors (paraula que, amb la crisi, s’ha mediatitzat amb molta força i rapidesa), només es faci referència a aquells que creen empreses. Hi ha també emprenedors de cultura (els jardiners que tu comentes, Ester) que passen més desapercebuts… potser perquè no són “productius”. Clar, com es poden “quantificar” valors com el sentit comú, l’educació, la inquietud per aprendre? …

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s