Àlbum de cromos (I): la dona pigall

Estàndard

Image

Al meu poble hi ha una dona que fa de gos pigall. Mena el seu home, que es devia quedar cec per accident, o per malaltia, o què sé jo. Ell, en una mà porta un bastó i amb l’altra subjecta fort l’espatlla de la seva dona pigall. Sempre clenxinat, perfumat i tot, arreglat, net, polit; sempre de mal humor, quatre crits per aquí, quatre per allà. A ell l’ha de veure tothom, i ha de fer goig; és cec, però fa goig. A ella no l’havia de veure ningú més que ell, i ara ja no la veu: encorvada, bruta, tota norris, arrossegant la vida a tracció d’uns peus amb unes espardenyes sense sola, malgirbada i amb una cara que ja no té més superfície perquè li càpiga una altra arruga.

Quan caminen pel carrer tothom els veu, però ningú no se’ls mira. A tothom li fa basarda admetre que conviuen amb una dona pigall i amb un home que sempre porta el gaiato a la mà. És una postal tan trista que ni tan sols ningú no n’exprem una gota de sarcasme. Per a ella, la crisi mundial va començar quan se li va escapar el primer plor després d’haver sortit ensangonada entre les cames de sa mare. De tant en tant, sola, te la trobes en una cantonada demanant almoina amb cara de beneita, reaprofitant alguna burilla de cigarret que tal vegada ja s’havia refumat un altre desgraciat abans que ella. Però tu passes, ràpid, ves si farem tard a l’escola, i com  qui no vol la cosa poses una mica de bótox a la situació.

Evidentment, ella no és portada de cap diari, ni carn de cap reportatge sobre els estralls de la crisi econòmica, que està destruint allò que ens pensàvem que érem: classe mitjana. Ella ni tan sols no tindrà una esquela al diari el dia que la dinyi, però no caldria: no té noms ni cognoms, només és la dona pigall.

2 responses »

  1. Ester, me quito el sombrero. qué bien observado, qué bien escrito… cuánto sentimiento me acabas de causar.
    qué triste. Cuántas donas pigall hay, aún sin maridos ciegos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s