Referèndum a l’escola

Estàndard

Aquesta setmana, els pares i les mares de l’escola del meu fill hem estat interpel·lats per l’AMPA sobre la idoneïtat de canviar l’horari escolar. Hi havia dues opcions, en la pregunta: mantenir l’horari escolar com fins ara (de 9 a 12.30 h i de 15 a 16.30 h) o optar per una jornada intensiva de 9 a 14 h, i a la tarda, via lliure.

Encara no sé els resultats del referèndum, la vinculació del qual desconec. Per formar-me una opinió contrastada al respecte, he estat escoltant opinions diverses de pares i mares (sobretot mares) que feien proselitisme de la seva opció. A favor de fer la jornada intensiva hi havia, sobretot les persones que, de grat o per força, treballen sense tenir una feina remunerada i que es passen el dia amunt i avall a buscar la canalla de casa a l’escola i de l’escola a casa. Ara que sóc una d’aquestes, puc dir que al principi em feia molta gràcia, però que ara, i sobretot amb aquesta siberiana que ja quasi que tenim instal·lada al sofà del menjador, és un pal. Tens poques hores per fer alguna cosa realment profitosa, i progenitora i primogènit ens cansem, les coses com siguin.

Per contra, els pares i les mares que ara per ara tenen la sort de tenir un salari i per tant un lloc en la dignitat d’aquest món, estaven escandalitzats: què en farem, de la canalla, si surten a les dues del migdia? Aquest era l’argument principal, que sovint s’amania amb un insidiós “això només es fa per la comoditat dels mestres”. Com si el col·lectiu docent no tinguessin legitimitat per a res, vaja.

He de dir que jo optava per mantenir l’horari tal com estava, perquè considero que potser cinc hores seguides per a una escola de primària té una certa semblança a una organització una mica fabril, i se’m fa difícil veure com la canalla aguanta cinc hores lectives. Hi volia donar un tomb una mica pedagògic, tot i que jo, de pedagogia, només en tinc nivell d’usuària: és a dir, com a filla i com a mare. Ara bé, si surt guanyadora la jornada intensiva i s’acaba imposant per a l’any vinent, tampoc no hi faré cap escarafall. Ja ens espavilarem, com sempre.

El que sí que em preocupa una mica més és que si s’opta per la jornada intensiva, hi haurà unes damnificades directes: les monitores del menjador i de les activitats extraescolars que es fan en aquelles hores perdudes entre acabar de dinar i començar la classe. I aquestes no han sortit en cap dels arguments esgrimits, la qual cosa considero una mica preocupant. Perquè ara, la veritat, totes les mesures que es prenguin haurien de tenir aquesta variable ben clara: amb el que faig, qui se’n va a l’atur?

Són, doncs, conseqüències indirectes de les nostres decisions. Espero, doncs, per a aquest munt de dones fantàstiques i pacients, que es mantingui l’horari tal com està. Val a dir que respecte de l’any passat ja es va canviar l’horari escolar, arrel de la supressió de la sisena hora, i que l’horari que es va concertar tampoc no va tenir en compte un criteri important: com ha repercutit l’eliminació de la sisena hora en l’audiència de La Riera?

Anuncis

5 responses »

  1. I una tercera opció de 8.30 a 13.30 h, i les famílies que ho necessitin hi deixin la canalla al menjador, amb activitats extraescolars posteriors? així tots contents, la gent del menjador treballa… I encara necessitarien més gent per a extraescolars!

    • No m’he explicat bé: continuaria havent-hi menjador i activitats extraescolars a la tarda, és clar, però segurament algunes famílies abandonarien la idea de fer-los quedar al menjador si a la tarda no hi ha horari lectiu. Menys encara de quedar-se a les activitats extraescolars. En què em baso? En la meva pròpia experiència i en el fracàs de demanda que hi va haver l’any passat durant la setmana blanca. En moments de crisi, la gent s’espavila a buscar altres recursos per no desembutxacar-se diners sense una necessitat imerativa. Crec, vaja.

  2. Aquí a Alemanya hi ha jornada intensiva i la veritat és què els nens els veus molt més descansats per la tarda. Normalment es fa de 8.30 a 15 hores. Tots es queden al menjador a dinar i a partir de les 15.00 h. es comencen les activitats extraescolars ( màxim fins les 17.00) per els pares que vulguin. Sinó es van a buscar. ah. els dijous l’horari és diferent. de 8.30 a 12.00h. Quasi tot alemanya pel que sé és així. Potser sí que tens raó que per nens petits una jornada de tantes hores és molt dura. Però no estan fent horari lectiu tota la estona i després de dinar els nens fins els 5 anys se’ls posa a dormir durant quasi 2 hores. A més de l’estona que surten al pati, etc.. així doncs, no són tantes hores lectives realment. Després tenen tota la tarda lliure o per fer activitats i pels més grans fer els deures. ah! els nens fins a 5 anys se’ls ofereix esmorzar de 8.30 fins les 9.30. després comencen les activitats escolars. El dinar és a les 12 i després com he dit, els més petits dormen i els més grans doncs una altre vegada activitats escolars fins les 3. més o menys és així.
    ara… amb la crisis què hi ha potser sí que la gent opta per no deixar els nens. no sé, funciona diferent i jo ho pago tot en el preu mensual. I pel què ser a les escoles públiques funciona igual. L’únic que paguen són les activitats extraescolars. No sé si aquests sistema per aquí baix funcionaria, jo també tinc els meus dubtes…

  3. Al meu institut, aquest segon trimestre, hem canviat a jornada intensiva -de 8:15h a 14:45h-. Sé que no és el mateix que a primària, però, en contra del que jo pensava, els nens estan molt menys insoportables a les 14h (última hora de la jornada actual) que a les 16h (última de l’antiga). Es manté el menjador, hi ha activitats, i es fan classes de repàs a la tarda. La intensiva em sembla una bona opció, però estic d’acord que és un mal rotllo per als pares que treballen a la tarda. No pot ploure mai a gust de tothom!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s